Ολόκληρη η Ελλάδα και κάθε περιοχή ξεχωριστά είναι περήφανη για το κρασί της. Και όχι άδικα. Το κλίμα της χώρας μας, σε συνδυασμό με την πλούσια οινοποιητική παράδοση δημιουργούν εξαιρετικά κρασιά.
Ανάμεσά τους υπάρχει και το Σαμιώτικο!!!
Όχι τόσο γνωστό, αφού το 80% των 7.000 τόνων ετήσιας παραγωγής, ΕΞΑΓΕΤΑΙ!!!
Χαρακτηριστικό είναι πως το 60% της παραγωγής του νησιού, πάει στη Γαλλία ή οποία είναι ίσως ο σημαντικότερος παραγωγός κρασιών στον κόσμο.
Χαρακτηριστικό είναι πως το 60% της παραγωγής του νησιού, πάει στη Γαλλία ή οποία είναι ίσως ο σημαντικότερος παραγωγός κρασιών στον κόσμο.
Άλλες χώρες που εισάγουν σημαντικές ποσότητες σαμιακών οίνων είναι η Αγγλία, η Αυστραλία ,η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Δανία, η Ελβετία, οι ΗΠΑ, η Ιταλία, ο Καναδάς, η Ολλανδία, η Σιγκαπούρη, η Σουηδία, η Φινλανδία, οι Σκανδιναβικές χώρες και, προσφάτως, χώρες της Άπω Aνατολής.
H ποικιλία-βασιλιάς είναι το Άσπρο Μοσχάτο Σάμου («muscat blanc à petits grains») ή αλλιώς «μοσχούδι». Πρόκειται για μια ευγενή ποικιλία αμπέλου, αρκετά διαδεδομένη σε ολόκληρη τη Mεσόγειο. Aν και απαντάται και σε άλλα μέρη της Eλλάδος και του κόσμου όπου επίσης παράγει γλυκούς οίνους, μόνο στη Σάμο εκδηλώνεται ο καλύτερος χαρακτήρας του.Το Άσπρο Μοσχάτο καλύπτει το 98% του αμπελώνα της Σάμου. Το υπόλοιπο, μοιράζονται οινοποιήσιμες ερυθρές ποικιλίες, το «ρητινό», το «φωκιανό» και ο «αυγουστιάτης».
Τα βραβεία και οι διεθνείς διακρίσεις που έχει πάρει το Σαμιώτικο κρασί είναι αμέτρητα.
Περισσότερα για την οινοποιία στη Σάμο μπορείτε να δείτε στην εξαιρετική ανάρτηση του isamos.
Προσωπικά και παρά το γεγονός πως δεν πίνω καθόλου αλκοόλ επισκέφθηκα το Μουσείο Οίνου της Σάμου.
Οι άνθρωποι πέρα από το ότι είναι ιδιαίτερα φιλόξενοι και πρόθυμοι να ενημερώσουν και να απαντήσουν, με άφησαν να βγάλω και φωτογραφίες (όχι όπως αλλού, που για λόγους που μόνο η μεταφυσική μπορεί να εξηγήσει απαγορεύεται η φωτογράφιση).
Μη νομίζετε πως θα σας δείξω ολόκληρο το Μουσείο. Να πάτε να το δείτε με τα ματάκια σας...θα δοκιμάσετε κιόλας...