Ο Αγιώργης του Αρχαιολογικού χώρου Βραυρώνας

Χαρακτηρισμένο από το 1921 ως «προέχον Βυζαντινό μνημείο» το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται εντός του αρχαιολογικού χώρου του Ιερού της Βραυρωνίας Αρτέμιδος και χρονολογείται στο τέλος του 15ου - αρχές 16ου αιώνα.
Στο εσωτερικό του έχει τοιχογραφίες δύο περιόδων. Η πρώτη με το χτίσιμό του και η δεύτερη ένα αιώνα μετά, όταν στην περιοχή δραστηριοποιήθηκε ο Άγιος Τιμόθεος (Ευρίπου). Στο video θα δείτε λίγο από εσωτερικό, ό,τι μπόρεσα να βγάλω από μικρή τρύπα στη σίτα πάνω από την πόρτα. Από το video είναι και οι φωτογραφίες του εσωτερικού. Το εκκλησάκι ανοίγει κάθε χρόνο στην γιορτή του.
Πως συνδέεται ο Άγιος Τιμόθεος (Ευρίπου) με τη Βραυρώνα
Το 1572, ο Άγιος Τιμόθεος επίσκοπος Ευρίπου Χαλκίδος αναγκάζεται να εγκαταλείψει τη Μητρόπολή του, και αφού περάσει από τον Κάλαμο και άλλα σημεία στα οποία έχει ασκητεύσει, λίγο αργότερα, το 1578, φτάνει στο Πεντελικό όρος και ιδρύει την Ιερά Μονή Πεντέλης. Ποθώντας περισσότερη ησυχία, ασκητεύει στην Σκήτη του Αγίου Γεωργίου Χωστού στον Γέρακα, σύντομα όμως αποσύρεται στον Άγιο Γεώργιο Βραυρώνος. Επισκευάζει το ναό, δημιουργεί μικρή μοναστική κοινότητα (μετόχι της Μονής Πεντέλης) και χρησιμοποιεί σαν ασκητήριο γειτονικό σπήλαιο.
Στη Βραυρώνα έχουμε και θαύμα από τον Αγιο Τιμόθεο. Ακινητοποιεί πλοιάριο πειρατών, που είχαν απαγάγει τα παιδιά μιας Οθωμανίδας γαιοκτήμονος και τους αναγκάζει να τα επιστρέψουν. Η Οθωμανή και τα παιδιά της βαπτίζονται Χριστιανοί και η ίδια, σαν πλούσια γαιοκτήμων, παραχωρεί έκταση στον Άγιο, την οποία αυτός περιφράσσει και εκχωρεί στη Μονή Πεντέλης. Οι χωρικοί όμως της περιοχής από φόβο μήπως χάσουν τα κτήματα τους, συσπειρώνονται εναντίον του Αγίου, ο οποίος αισθανόμενος ανεπιθύμητος αποχωρεί από την περιοχή και μεταβαίνει στην Κέα, όπου πεθαίνει στην Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμωνος, το 1590.
Η επιστημονική εκδοχή λέει πως ο Άγιος Τιμόθεος αγόρασε για λογαριασμό της Μονής Πεντέλης την περιοχή της «Παλαιάς Βραώνας» περί το 1580.
Όσον αφορά τη σκήτη του Αγίου Τιμοθέου στο χώρο, αρκετοί είναι αυτοί που λένε πως πρόκειται για το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου. Έχοντας δει τη σκήτη του Αγίου στον Κοκκιναρά και τη σκήτη του Αγίου στον Αγιώργη τον Χωστό στον Γέρακα, μάλλον το εκκλησάκι αυτό δεν ήταν στις επιλογές σκήτης του Αγίου Τιμοθέου. Αυτό το ενισχύει και το γεγονός πως στον Αγιώργη της Βραυρώνας οι έρευνες της εφορίας Αρχαιοτήτων μιλούν για «μοναστική κοινότητα». Προσωπικά πιστεύω πως η σκήτη του Αγίου είναι σπήλαιο (Δολίνη) που βρίσκεται στον απέναντι λόφο (πηγαίνοντας προς Χαμολιά αριστερά απέναντι από τον Αρχαιολογικό χώρο). Ελπίζω να καταφέρω να πάω…