Το ταφικό μνημείο του Αλέξανδρου Υψηλάντη στο Πεδίο του Άρεως

Αλέξανδρος Υψηλάντης. Στρατιωτικός, λόγιος και αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας.
Στις 24 Φεβρουαρίου 1821 ύψωσε τη σημαία της Επανάστασης στις παραδουνάβιες ηγεμονίες και συγκεκριμένα στο Ιάσιο της Μολδοβλαχίας, εκδίδοντας επαναστατική προκήρυξη με τον τίτλο "Μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος" και συγκροτείται ο Ιερός Λόχος. Ο αρχικός του στόχος ήταν η Πελοπόννησος, στόχος όμως που άλλαξε με παρέμβαση του Καποδίστρια.
 
Το ταφικό μνημείο του Αλέξανδρου Υψηλάντη που βρίσκεται στο Πεδίον του Άρεως μπροστά στο Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών θα σας φέρει στη μνήμη την «Κοιμωμένη» του Χαλεπά στο 1ο Νεκροταφείο, πρόκειται όμως για τη μοναδική στην Ελλάδα «κοιμώμενη» ανδρική μορφή πάνω σε σαρκοφάγο - κλίνη. Αν και δεν υπάρχει υπογραφή του καλλιτέχνη αποδίδεται στο γλύπτη Λεωνίδα Δρόση το 1869.

Η αρχική θέση του μνημείου ήταν στο Πολυτεχνείο. Επειδή υπέστη βανδαλισμούς (από τότε είχαμε καλόπαιδα), το 1964 μεταφέρθηκε μπροστά από τον Ιερό Ναό των Ταξιαρχών στο Πεδίον του Άρεως, σε ειδική τελετή με αφορμή τα 150 χρόνια από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας.
Ελλαδάρα ατελείωτη... ενώ είχε προγραμματιστεί τελετή για την 25η Οκτωβρίου 1964, ημέρα κατά την οποία θα τοποθετούνταν τα οστά στο μνημείο, τα οστά ήρθαν πέντε μέρες νωρίτερα. Φανταστείτε τι έγινε...

Βανδαλισμούς έχει υποστεί το μνημείο και στο πεδίο του Άρεως. Η σπασμένη μύτη είναι από όταν ήταν στο Πολυτεχνείο. Στο πεδίο του Άρεως το έχουν βάψει ουκ ολίγες φορές, ακόμα και με αγκυλωτούς σταυρούς.
Ο Αλ. Υψηλάντης πέθανε στη Βιέννη το 1828. Είχε ζητήσει να μεταφερθεί η καρδιά του στην Ελλάδα. Εδώ είναι ακόμα. Στον Ιερό Ναό των Ταξιαρχών της οδού Στησιχόρου (δίπλα στην Ηρώδου Αττικού).