Το Ιερό των Αιγυπτίων Θεών στη Νέα Μάκρη

Ο κ. Lucius Vibullius Hipparchus Tiberius Claudius Atticus Herodes (Λεύκιος Βιβούλλιος Ίππαρχος Τιβέριος Κλαύδιος Αττικός Ηρώδης) ή απλούστερα Ηρώδης ο Αττικός, Μαραθωνίτης στην καταγωγή, ήταν αυτός που έφτιαξε το Ιερό των Αιγυπτίων Θεών, περίπου το 160 μ.Χ. 
Είχε ένα "κτηματάκι" στην περιοχή και εκεί το έφτιαξε. Σε μια περιοχή που ήταν έλος και που μάλιστα αρκετοί περιηγητές την αναφέρουν ως νησί. Το "κτηματάκι" που κατά ένα μέρος ήταν δικό του είτε από κληρονομιά είτε από αγορές και το υπόλοιπο το πήρε προίκα, εκτείνονταν ανατολικά και δυτικά του βουνού Κοτρώνι, μέχρι την πεδιάδα στο Κάτω Σούλι και έως και τον Βαρνάβα και, προς νότο, στην περιοχή του Βρανά και του μικρού έλους της Μπρεξίζας στην οποία έφτιαξε το Ιερό.
Δεν έφτιαξε μόνο το Ιερό.Έφτιαξε και πολυτελέστατα λουτρά (θα το βρείτε ως Βαλανείο = ιδιωτικά λουτρά σε κατοικίες, είτε - πιο συχνά - δημόσια λουτρά για τους κατοίκους των πόλεων), τα οποία διέθεταν και θερμαινόμενη πισίνα (φαίνεται στο video το σημείο θέρμανσης).

Το ιερό ήταν αφιερωμένο στον Σάραπι, εξελληνισμένη μορφή του θεού Όσιρι, κι εκεί τελούνταν οι μεγάλες εορτές του Σάραπι και της Ίσιδας, ενώ λατρευόταν, επίσης, ο γιος τους Ώρος.
Οι ειδικοί λένε πως "Προφανώς πρόκειται για το «ιερό του Κανώπου», όπως το αναφέρει ο Φιλόστρατος (2ος – 3ος αι. μ.Χ.), συγγραφέας της βιογραφίας του Ηρώδη. Φαίνεται ότι για την ίδρυσή του ο Ηρώδης μιμήθηκε τον αυτοκράτορα Αδριανό, ο οποίος είχε ανεγείρει Σαραπείο σε τεχνητή νησίδα στην έπαυλή του στο Tivoli, έξω από τη Ρώμη, αντιγράφοντας το Σαραπείο που βρισκόταν στην πόλη Κάνωπο, στο Δέλτα του Νείλου".
Το γιατί έφτιαξε Ιερό αφιερωμένο σε Αιγυπτικακές Θεότητες, ίσως, ξαναλέω, ίσως, εξηγείται από το γεγονός πως ο Ηρώδης ο Αττικός διετέλεσε φίλος Ρωμαίων αυτοκρατόρων, ανήλθε σε διάφορα ρωμαϊκά αξιώματα, έγινε μέλος της ρωμαϊκής Συγκλήτου και υπήρξε ο πρώτος Έλληνας «ύπατος στρατηγός» (consul ordinarius). Επίσης πιθανολογείται πως ήταν πρόγονος Ρωμαίου αυτοκράτορα. Στη Ρώμη, ο θεός Σέραπις λατρεύεται ήδη από τον 1ος αιώνας π.Χ. και από τον 1ος αιώνας μ.Χ. ο Σάραπις εμφανίζεται μαζί με τον αυτοκράτορα πάνω στα ρωμαϊκά νομίσματα.
Ο Ηρώδης ο Αττικός υπήρξε μια αρκετά ενδιαφέρουσα προσωπικότητα. Πάμπλουτος με αμφιλεγόμενο τρόπο, Μέγας ευεργέτης, ρήτορας και σοφιστής. Αγαπήθηκε αρκετά από τους Αθηναίους. Παρά ταύτα κατηγορήθηκε για τον αμφιλεγόμενο τρόπο που απέκτησε θησαυρό, αλλά και ως ο πρώτος καταγεγραμμένος δράστης ενδοοικογενειακής βίας... 
Τα αγάλματα που βρίσκονται στο χώρο του Ιερού είναι απομιμήσεις. Το πρωτότυπα βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα. Στις φωτογραφίες παρακάτω θα καταλάβετε τη διαφορά.