Η Παλιά Περίθεια της Κέρκυρας

Το αρχαιότερο χωρίο της Κέρκυρας. Στα βορειοανατολικά του νησιού, πάνω στον Παντοκράτορα, όχι πολύ ψηλά (440 μέτρα υψόμετρο). Το όνομά της φέρεται πως το πήρε από τα βουνά που την περικλείουν, «Περι-θέα», ή από την προστασία των οχτώ εκκλησιών που την προστάτευαν περιμετρικά (Περί-θεία). 
Χτίστηκε τα προχριστιανικά χρόνια και σήμερα σώζονται περίπου 130 πέτρινα αρχοντικά – σε κάποια από αυτά σώζονται οι πέτρινοι «σκελετοί» τους –  που αποτελούν μέχρι και σήμερα «κοσμήματα» ενετικής αρχιτεκτονικής που μεταφέρουν την ιστορία στο χρόνο. Στην είσοδο του χωριού στέκεται αγέρωχο το καμπαναριό του Αγίου Ιακώβου του Πέρση, ένα μοναδικό, αξιόλογο, θρησκευτικό μνημείο.



Από το 1980 η Παλιά Περίθεια έχει χαρακτηριστεί με υπουργική Απόφαση «ως τοπίο φυσικού κάλλους και ως ένα αρχιτεκτονικό σύνολο που έχει ανάγκη Κρατικής Προστασίας γιατί έχει ένα μοναδικό οικιστικό σύμπλεγμα από 130 σπίτια Ενετικής Αρχιτεκτονικής, αλλά και μικρές εκκλησίες με σπάνιες τοιχογραφίες». Το 1996 με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού κηρύχθηκε ως «ιστορικό διατηρητέο μνημείο».