Άγιος Τιμόθεος ο Χωστός (16ος αιώνας)

«Εις την Μονήν Πεντέλης διηγούντο πάλιν οι γέροντες, ότι µόλις ο Τιµόθεος κατήρτισε την Μονήν απεσύρθη εις τον γειτονικόν Καρηττόν (Γαργηττόν) κατασκευάσας εκεί ή ευρών προϋπάρχουσαν έρηµον Σκήτην τιµωµένην επ’ ονόµατι του Αγίου Γεωργίου του Χωστού – κατ’ άλλην πληροφορίαν του Αγίου Νικολάου. Είναι δε η Σκήτη αυτή η ιδία ην κατόπιν οι της Πεντέλης, τω 1727, κατεκόσµησαν δια γραφών της χειρός του Γεωργίου Μάρκου, των περίφηµων “τυπωµάτων” του. Εις τούτο δε προέβη ο Τιµόθεος, όπως εφησυχάση, εξυπηρετών συγχρόνως και την µυστικοπάθειαν της ψυχής του»
Οερσίβιος: Πεντέλη - Το όρος των Αμώμων - σελ.125. 
Ο ναός χρονολογείται στον 16ο αιώνα. Πρόκειται για ένα ναΐσκο ημιυπόγειο που μοιάζει με κελί λαξευμένο σε βράχο, εξού και η ονομασία "Χωστός". Μέχρι το 1910 αναφέρεται ερειπωμένος. Αργότερα όμως χτίστηκε πάνω του ναός κανονικός που είναι αφιερωμένος στον Άγιο Τιμόθεο ο οποίος ασκήτευε εκεί. Βρίσκεται στη θέση Δέση του Γέρακα (Κλεισθένους 418). 
Δεν είναι εξακριβωμένο εάν ο Τιμόθεος λάξευσε στο βράχο τη σκήτη αυτή εξ' ολοκλήρου, ή εάν βρήκε έτοιμο λαξευμένο κάποιο τμήμα της. Εικάζεται πως προϋπήρχε εγκαταλελειμμένος Ναός Αγίου Γεωργίου Χωστού ή Αγίου Νικολάου Χωστού. Η σκήτη είναι δίχωρη. Εκτός από το κυρίως μέρος έχει και μικρότερο χώρο στα δεξιά μπαίνοντας. Και οι δύο χώροι έχουν τοιχογραφίες. 
Στη σκήτη αυτή ο Άγιος Τιμόθεος έμεινε, αναζητώντας την ησυχία, κατά τη διάρκεια του χτισίματος (1576 έως 1578) της Μονής Πεντέλης. Ο Άγιος Τιμόθεος ήταν αυτός που βρήκε τον χώρο και έχτισε τη Μονή Πεντέλης, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία που θα σας πω στο μέλλον. 
Εντός τη σκήτης υπάρχουν τοιχογραφίες που χρονολογούνται από το 1727. Πρόκειται για τοιχογραφίες του Γεωργίου Μάρκου, ο οποίος είχε ιδρύσει και σχολή που αγιογράφησε πληθώρα ναών στα Μεσόγεια. 

Η είσοδος της σκήτης σήμερα, βρίσκεται στο εσωτερικό του Ναού του Αγίου Τιμοθέου που χτίστηκε στη σύγχρονη εποχή. Υπάρχει φωτογραφία στο βιβλίο του Ορεσίβιου - Πεντέλη το όρος των Αμώμων που δείχνει πως παλιότερα υπήρχε μόνο ο πέτρινός Ναός της Σκήτης με σκαλοπάτια στην είσοδο. 
Είχα την τύχη να με ξεναγήσει στον Ναό ο Αρχιμανδρίτης Αθηναγόρας ο οποίος με θυσία και αυταπάρνηση υπηρετεί τον Ναό του Αγίου Τιμοθέου. Μάλιστα μου μίλησε κιόλας on camera. Δείτε παρακάτω στο video μια μικρή περιήγηση στη σκήτη καθώς και τα λόγια του Αρχιμανδρίτη Αθηναγόρα, τον οποίο ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου.

Μέχρι το 2010 και συγκεκριμένα μέχρι 16/2 την σκήτη υπηρετούσαν μοναχές.
"Οι δύο ηλικιωμένες μοναχές, αδελφές μεταξύ τους, βρήκαν τραγικό θάνατο στις 05.45 το πρωί της Τρίτης μέσα στον κοιτώνα τους, στην Ιερά Μονή Αγίου Τιμοθέου στο τέρμα της οδού Κλεισθένους στο Γέρακα, εξαιτίας πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.
Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, οι άτυχες μοναχές, εκ των οποίων η μία παρουσίαζε κινητικά προβλήματα, εγκλωβίστηκαν μέσα στον κοιτώνα τους από τις φλόγες, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους.
Στον τόπο της πυρκαγιάς έσπευσαν 15 πυροσβέστες με τρία οχήματα της Πυροσβεστικής και ένα εθελοντικό, οι οποίοι έσβησαν αμέσως τη φωτιά που δεν πρόλαβε να πάρει διαστάσεις, αλλά ήταν αργά για τις δύο ηλικιωμένες γυναίκες.
Η μία βρέθηκε νεκρή στο κρεβάτι με εγκαύματα, ενώ η άλλη στην καρέκλα δίπλα της, πιθανότατα από αναπνευστικά προβλήματα. Εκτιμάται ότι η πυρκαγιά προκλήθηκε από κάποια αμέλεια, αλλά τα αίτια θα εξακριβωθούν από την έρευνα που διενεργεί το ανακριτικό της Πυροσβεστικής
". (ΠΗΓΗ)
Τα οστά τους φυλάσσονται σήμερα σε ειδική θέση στη σκήτη.