Η σκήτη του Αγίου Τιμοθέου στο ρέμα της Πύρνας

Ο Άγιος Τιμόθεος Ευρίπου γεννήθηκε στο χωριό Κάλαμος Αττικής το έτος 1510, από Ιερέα πατέρα.
Σπούδασε στην Αθήνα με τη βοήθεια του τότε Επισκόπου Ωρεού. Μετά τις σπουδές του, επέστρεψε στη Βόρεια Εύβοια, κοντά στον προστάτη του Επίσκοπο, ο όποιος τον χειροτόνησε Διάκονο και κατόπιν Ιερέα. Μετά τον θάνατο του επισκόπου αυτού, τη θέση του ανέλαβε ο Τιμόθεος και  αργότερα εκλέχτηκε Αρχιεπίσκοπος Ευρίπου (Χαλκίδος). Κυνηγήθηκε έντονα από του Τούρκους λόγω της αντίδρασής του στη μετατροπή των εκκλησιών σε τζαμιά. Έτσι, αναγκάστηκε να επιστρέψει στον Κάλαμο το 1575, απ' όπου έφυγε προς το όρος των Αμώμων (Πεντέλη), όπου το 1578 έκτισε την Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Μονή Πεντέλης). Το 1590 πήγε στην Κέα, όπου στις 16 Αυγούστου απεβίωσε.
Κυνηγημένος για κάποιους, αναζητώντας ησυχία για κάποιους άλλους, πέρασε από πολλές περιοχές διαλέγοντας πάντα να μένει σε μέρη με απόλυτη ησυχία και απομόνωση. Τις σκήτες:
Στον Κοκκιναρά (στο ρέμα της Πύρνας) που βλέπετε στο video παρακάτω. Για τις άλλες πατήστε πάνω τους για να πάτε στην αντίστοιχη σελίδα.
Ψάχνοντας να τη βρω φανταζόμουν πως θα έβρισκα κάτι λιτό, απέριττο, κάτι που να ταιριάζει στην ασκητική ζωή. Μια σπηλιά... 
Και όντως μια σπηλιά βρήκα, που όμως δεν φαίνονται σχεδόν καθόλου οι "τοίχοι" της, από τις εικόνες, εικονίτσες, αφιερώματα, επιγραφές κλπ καλούδια που απ' ότι φαίνεται αφήνει ο καθένας. 
Μέχρι και χαλί... 
Αδερφοί Χριστιανοί, μάλλον ο Τιμόθεος όταν έψαχνε τρύπες για να ασκητεύσει δεν είχε αυτό στο μυαλό του... Ξεφύγατε, αδέρφια και μεταμορφώσατε τη σκήτη σε kitsch apartment...